Soluciones a ejercicios

Observa que las respuestas a las preguntas ‘Igaz vagy nem igaz?’ (Verdadero o falso?) se abrevia con i para igaz y n para nem igaz.

Pronunciación

7 a jungle b bridge (juego de cartas) c jam d manager e jazz f boiler g sandwich h hippie i gangster

Parte Uno

Lecke 1

Diálogo

1 a i, b n, Robert skót c i.
2 a Nem, a fiatalember magyar, b Robert Stuart a skót turista neve.

Ejercicios

1 a iii, b ii, c iii, d iii, e i.
2 a Jó reggelt (kívánok)! b Jó napot (kívánok)! c Jó estét (kívánok)! d Viszontlátásra!      e Viszontlátásra!

3 a Fiatal nő Neve?
Shirley Shirley Smith.
Fiatal nő Kanadai?
Shirley Igen.
Fiatal nő Mi a foglalkozása?
Shirley Titkárnő vagyok.
 b Fiatal nő Neve?
Jane Jane Ferguson.
Fiatal nő Brit?
Jane Igen.
Fiatal nő Mi a foglalkozása?
Jane Tanár vagyok.
 c Fiatal nő Neve?
Michael Michael Collins.
Fiatal nő ír?
Michael Igen.
Fiatal nő Mi a foglalkozása?
Michael Üzletember vagyok.

4 a Szabó Géza magyar orvos, b Elizabeth Long amerikai újságíró. c George Campbell brit rendőr.
5 a Nem, Tim angol, b Tim pincér. c Scott. d Igen. e Nem, Jeremy színész, f Nem, ír.     g Patrick autószerelő.
6 a Az b A c A d Az.

¿Entiendes?

a n, Henry Trowte angol szakács, b n, Halász Edit magyar újságíró, c i.

Lecke 2

Diálogo

1 a i b n, Jill egy kicsit fáradt, c n, Jill kér feketét, d i, e n, Jill sajnos csak egy kicsit tud magyarul.
2 a Jill jól van. b Igen, Jill egy kicsit fáradt, c Igen, kér. d Igen, de egy kicsit erős. e Nem, Jill csak egy kicsit tud magyarul.

Ejercicios

1 a iii, b i, c iii, d ii, e ii, f iii, g i.
2 Palabras con vocal posterior: tanár, foglalkozás, fáradt, skót, fiatalember, finom y sajnos; palabras con vocal anterior: rendőr, ön, itt, étterem y éhes.
3 a beszélek b tanul c beszélsz d tanul e tud.
4 b Elég jól beszél franciául, c Egy kicsit tudsz németül, d Nagyon jól beszél olaszul e Tanulok magyarul f János csak egy kicsit tud spanyolul.

5 a Tessék? b Nem értem. c Angol vagyok, d Sajnos csak egy kicsit tudok magyarul, e Beszél angolul? f Viszontlátásra!
6 a Szia! b Kösz jól, csak egy kicsit szomjas vagyok, c Köszönöm, sört kérek, d Egészségedre! e Igen./Nem rossz. f Igen, éhes vagyok, g Köszönöm, kérek, h Köszönöm szépen.
7 a Szia, … vagyok, b … vagyok, c Igen./Nem, … vagyok, d Sajnos csak egy kicsit tudok magyarul, e Igen, de érdekes, f Nagyon tetszik.
8 b Kati szerint a német elég nehéz nyelv, c Pál szerint a francia egy kicsit nehéz nyelv, d Andrea szerint az olasz nehéz nyelv, e John szerint a magyar nagyon nehéz nyelv.
9 a fáradt b halászlé c üzletember d angol e és. ‘Nagyon álmos vagyok. Jó éjszakát (kívánok)!’

¿Entiendes?

a i, b n, Taylor úr amerikai üzletember, c n, Irénke titkárnő, d n, Taylor úr kólát kér. e n, Halmos Géza kávét kér.

Lecke 3

Diálogo

1 a i, b ii, c i.
2 a János hideg gyümölcslevest kér. b Nem, utána paprikás csirkét kér. c Igen, János is kér salátát, d Nem, az egri bikavér vörös bor,.

Ejercicios

1 a ii, b iii, c iii, d i.
2 a iv, b ii, c i, d iii, e v, f vi.
4 a Jó napot! Az étlapot, legyen szíves! / Kérek egy étlapot, b Köszönöm. Pincér! c Egy gesztenyepürét kérek. Friss a gesztenyepüré? d Egy teát, legyen szíves, e Köszönöm. Pincér! Fizetek.
5 Pincér! Hideg a leves. Kérek kenyeret és sót.

6 a Én is amerikai vagyok. b Attila franciául is tud. c Éva is beszél angolul, d Sört is  kérek, e Te is kérsz üdítőt? f Palacsintát is kér?
7 a kérünk b beszélnek c tanultok d tudnak e kérnek
8 a leves b Attila c somlói d savanyúság e angol f borsó g burgonya h amerikai i nagyon. ‘más lentamente’ = ‘Lassabban’.

¿Entiendes?

a n, Róbert Redford egy egyágyas szobát kér. b i c i.

Lecke 4

Diálogo

1 a ii, b i, c i, d i.
2 a Két liter tej kell. b Kati tizenöt deka sonkát kér. c Drága, d A közért után Kati a Ferihegyi repülőtérre megy.

Ejercicios

1 a nyolcszázkilencvenhat b ezer c ezerötszázhuszonhat d ezernyolcszázhuszonöt       e ezernyolcszáznegyvennyolc f ezerkilencszázötvenhat.
2 a Mennyibe kerül egy kiló körte? Egy kiló körte háromszáz forintba kerül, b Mennyibe kerül egy kiló szilva? Egy kiló szilva száznyolcvan forintba kerül, c Mennyibe kerül egy kiló narancs? Egy kiló narancs háromszázhúsz forintba kerül, d Mennyibe kerül egy kiló banán? Egy kiló banán háromszázötven forintba kerül. e Mennyibe kerül egy kiló szőlő? Egy kiló szőlő háromszáznyolcvan forintba kerül, f Mennyibe kerül egy kiló cseresznye? Egy kiló cseresznye kétszázharminc forintba kerül, g Mennyibe kerül egy kiló alma? Egy kiló alma kétszáztíz forintba kerül, h Mennyibe kerül egy kiló barack? Egy kiló barack háromszánegyven forintba kerül.
3 b Másfél kiló szilvát és fél kiló epret legyen szíves. Tessék, hétszázhetven forintot kérek, c Egy kiló körtét és egy kiló barackot, legyen szíves. Tessék, hatszáznegyven forintot kérek, d Másfél kiló almát és fél kiló szilvát, legyen szíves. Tessék, négyszázöt forintot kérek, e Két kiló körtét és fél kiló barackot, legyen szíves. Tessék, hétszázhetven forintot kérek.

4 b Hány forint egy ausztrál dollár? Százharminc forint harminchat fillér egy ausztrál dollár, c Hány forint egy euró? Kétszázharminckilenc forint kilencvenkilenc fillér egy euró. d Hány forint egy amerikai dollár? Kétszázhuszonkét forint huzonhat fillér egy amerikai dollár.

5 a Kétszáz ausztrál dollárt szeretnék beváltani. Tessék, huszonhatezer-hetvenkettő forint, b Százhatvan eurót szeretnék beváltani. Tessék, harmincnyolcezer háromszázkilencvennyolc forint negyven fillér, c Száznyolcvan amerikai dollárt szeretnék beváltani. Tessék, negyvenezer-hat forint nyolcvan fillér, d Hetven angol fontot szeretnék beváltani. Tessék, huszonnégyezer-nyolcszázharminckét forint nyolcvan forint ötven fillér.
6 a Tíz deka sajtot és tizenöt deka kolbászt kérek, b Azt, legyen szíves, c Jó./Igen. d Igen, sonkát is kérek. Mennyibe kerül tíz deka sonka? e Nagyon olcsó. Húsz dekát, legyen szíves. És tíz deka téliszalámit is kérek, f Köszönöm, mást nem kérek.
7 b Három jegyet kérek Budapestre, c Öt jegyet kérek Egerbe, d Egy jegyet kérek Sopronba, e Négy jegyet kérek Győrbe. 8 a megyek b mész c mentek.

¿Entiendes?

a i, b i, c n, Van Amerikába bélyeg a postán, d i.

Lecke 5

Diálogo

1 a i, b i, c n, Janet nem ismeri a Blaha Lujza teret. d n, A posta a Petőfi Sándor utcában van.

2 a A Vas utca tíz perc gyalog. b A Vas utca a harmadik utca balra. c A Petőfi Sándor utcában van egy posta. d A Blaha Lujza téren van a metrómegálló.

Ejercicios

1 Hol van a férfi WC? Hol van a női WC?

3 b Hol van az Országház? Az ötödik kerületben van, a Kossuth Lajos téren, c Hol van a Mátyás-templom? Az első kerületben van, a Szentháromság téren, d Hol van a Szent István-bazilika? Az ötödik kerületben van, a Szent István téren, e Hol van a Nemzeti Múzeum? A nyolcadik kerületben van, a Múzeum körúton, f Hol van a Király fürdő? A második kerületben van, a Ganz utcában.

 4 a Egy jegy százhúsz forintba kerül.
 b i Black úr Jó napot kívánok! Nyolc jegyet, legyen szíves.
 Nő Kilencszázhatvan forintot kérek.
 Black úr Tessék. Hányadik megálló innen az Oktogon?
 Nő A harmadik.
 Black úr Köszönöm.
 Nő Kérem.
ii Rosalie Jó napot kívánok! Négy jegyet, legyen szíves.
 Nő Négyszáznyolcvan forintot kérek.
Rosalie Tessék. Hányadik megálló innen a Széchenyi fürdő?
 Nő Az első.
 Rosalie Köszönöm.
 Nő Kérem.
 iii  Gordon Jó napot kívánok! Öt jegyet, legyen szíves.
 Nő Hatszáz forintot kérek.
 Gordon Tessék. Hányadik megálló innen a Vörösmarty tér?
 Nő A harmadik.
 Gordon Köszönöm.
 Nő Kérem.

5 a iv, b i, c v, d ii, e iii, f vi, g viii, h vii.

6 Severidad. Billetes y abonos por favor! Pero Lujza, it’s Béla your husband … (Lit. Ym Béla your husband...)

7 Légipostán, legyen szíves a Angliába b Írországba c Ausztráliába d Amerikába/az Egyesült Államokba e Új-Zélandba f Kanadába.

8 a teret b tudjuk c angol d nincs e jól van f zárva van

Parte dos

Lecke 6

Diálogo

1 a i, b i, c ii, d ii, e i.
2 a Mert Velencében volt. b Egy sörözőben, c Mert este franciaóra lesz. d Mert sok volt a munka, e Tanul, f Huszonnégy éves. g Mert az új tanárnő nagyon csinos.

Ejercicios

1 b Tanárnő Voltál már Rómában, Attila?
Attila Igen, voltam.
Tanárnő Szerinted milyen város Róma?
Attila Azt hiszem, hogy szép, de egy kicsit piszkos város

c Prágában, Azt hiszem, hogy romantikus város, d Varsóban, Azt hiszem, hogy elég csúnya város, e Berlinben, Azt hiszem, hogy egy kicsit unalmas város. f Bécsben, Azt hiszem, hogy nagyon tiszta város. g Londonban, Azt hiszem, hogy túl nagy város,

h Tanárnő Voltál már Szegeden, Attila?
Attila Nem, még nem voltam.

2 Tibor korán reggel fut a parkban. Délelőtt vásárol az ABC-ben. Délben ebédel. Délután a Király fürdőbe megy. Este moziba megy.
3 a Bori néni nyolcvanhét éves. b Karcsi bácsi kilencven éves. c Jutka negyvenhat éves. d Péter 1986-ban született, e Kerekes Anna 1969- ben született, f Peti 1998-ben született.

4 a i, b ii.

5 a i, b ii, c ii, d ii, e ii.

6 a v, b i, c ii, d iv, e iii, f vi.

¿Entiendes?

a i, b n, Mrs Jones még nem volt Szentendrén. c i, d n, Kovács Margit híres magyar keramikus és szobrász, e n, Mrs Jones szerint a ’’Családi fényképalbum” eredeti kerámia.

Lecke 7

Diálogo

1 a i, b n, Zugló a tizennegyedik kerület neve. c n, János felesége mérges, mert a szomszédban hangos a magnó, d i, e n, Az új ház világos, tágas, kétszobás, f i.

2 a János Zuglóba költözik, b Ez a lakás nagyon kicsi, c János hatvan éves. d Mert piszkos a lépcső és a kapu éjszaka is nyitva van. e János augusztusban megy nyugdíjba, f János majd dolgozik, a felesége meg majd napozik és olvas a kertben,
g Negyvenezer forintot.

Ejercicios

1 a költözöm b él c lakik d panaszkodsz e elég f napozol

2 a i ó ii, b ii, c iii, d iii, e i ó ii, f i ó ii.

3 a Én sem ismerem Király Dezsőt, b Vörös bort sem kérek, c Zsolt sem tud franciául, d Az egri bikavért sem ismered? e Mi sem májusban költözünk, f Barack sem kell.

4 a Rossz. Ez a ház nem tetszik, b Jó. c Jó. d Rossz. Ez az alma nagyon finom! e Jó. f Rossz. Az a villamos nem itt jár.

5 b A szótár a földön van. c A táska a tévén van. d A magnó a szőnyegen van. e A
szék a szekrényen van.

6 a Tegnap kedd volt. b Holnap vasárnap lesz. c Tegnapelőtt péntek volt. d Holnapután csütörtök lesz.

7 c A macska az asztalon ül. d A macska a polcon ül. e A macska a mosógépen ül. f
A macska a gáztűzhelyen ül.

8 Seregi Antal kedden délután Szentendrére megy. Szerdán korán reggel a repülőtérre megy és este főz. Csütörtökön este angolórára megy. Pénteken uszodába megy.
Szombaton este színházba megy. Vasárnap a kertben dolgozik.

9 a házban b lakom c panellakásban d házban e emeleten f szomszédban                        g panaszkodik h folyosón.

Lecke 8

Diálogo

1 a i b i c n, Iskola után Zoli először eszik valamit, d n, Zoli jobban szeret magnót hallgatni vagy tévét nézni, mint leckét írni. e n, Zoli egy nagy házat és egy nyugati kocsit szeretne.

2 a Zoli vajas kiflit vagy zsemlét eszik reggelire. b Az iskolában a második fogás főzelék
vagy hús, rizs, krumpli, tészta. c Mert az iskolában rosszul főznek. d Zoli hétfőn és szerdán focizik. e Mert két munkahelyen dolgozik. f Zoli egy focimeccset szeretne Angliában látni.

Ejercicios

1 a ajánlasz b beváltani c álltok d segíteni e értesz f tanítanak g takarítotok h írtok.

2 Zsófi nem tud korcsolyázni. Zsófi imád teniszezni. Zsófi utál kocogni. Zsófi tud kosárlabázni. Zsófi nem szeret röplabdázni. Zsófi tud úszni. Zsófi szeret tornázni. Zsófi utál sakkozni.

3 b Asztalos Gizella jobban szeret videót nézni, mint moziba járni, c Sípos Kati jobban szeret operába menni, mint úszni. d Polgár Géza jobban szeret sörözni, mint színházba járni, e Tordai Judit jobban szeret enni, mint sportolni, f Balázs Kinga jobban szeret
könyvet olvasni, mint tévét nézni, g Fekete László jobban szeret rádiót hallgatni, mint újságot olvasni.

4 a ma b mai c januári d januárban e január f Szeged g Szegedi h Szegeden i Szegedre j szegedi.

5 b Kati munka után a közértbe siet, mert este vacsorát főz. c Zsuzsa munka után az uszodába siet, mert imád úszni, d Eszter munka után Pestre siet, mert az édesanyja kórházban van. e Ica munka után hazasiet, mert jó film lesz a tévében.

6 a Csak egy munkahelyen dolgozom. b Igen. Én vásárolok minden nap. c Mert a negyedik emeleten lakunk és nincs lift a házban, d Igen, este is segítek a házimunkában. e Nem hiszem/Azt hiszem nem, mert segítek otthon és nem iszom, nem dohányzom.

8 Mert egy nyugati autót kér a születésnapjára.

¿Entiendes?

a i, b ii, c ii, d i, e ii.

Lecke 9

Diálogo

1 a i, b i, c n, Kint nem süt a nap. Fúj a szél, esik az eső és hideg van. d i, e n, Mariska néni jobban szereti a konyakot, mint a kávét.

2 a Nem, Erzsi szerint Mariska néni még nem öreg. b Rossz idő van kint. Fúj a szél, esik az eső és hideg van. c Ma 9-10 fok lesz. d Mert még nincs fűtés, e Amikor egyedül van.

Ejercicios

1 a iii, b ii, c ii, d i, e iii.

2 a Londonban esik az eső. b Madridban süt a nap. c Párizsban esik az eső. d Berlinben nincs meleg és nincs hideg, e Rómában elég jó idő van. f Budapesten egy kicsit hideg van, de süt a nap. g Bukarestben esik az eső és fúj a szél. h Moszkvában nagyon hideg van és esik a hó.

4 Debrecenben ma hu­szonöt fok lesz. Tihanyban ma huszonhárom fok lesz. Miskolcon ma huszonegy fok lesz. Pécsen ma huszonhét fok lesz.

5 a i hanem ii de iii de iv de v hanem b i már ii még iii még iv már v már.
6 a Hány éves tetszik lenni? b Hol tetszik lakni? c Tetszik még dolgozni? d Mennyi a nyugdíj? e Elég ez a nyugdíj, Bori néni? f Rosszul tetszik élni?/Hogy tetszik élni?

7 a iv, b v, c vi, d i, e iii, f ii.

Lecke 10

Diálogo

1 a i, b n, Gábor este moziba szeretne menni, c n, Egy régi magyar film megy a moziban, d n, Hétkor találkoznak a mozi előtt, e i.

2 a Az első hívás téves, b Gábor Mártával szeretne beszélni. c „Szerelmesfilm” a Szabó István-film címe. d A film negyed nyolckor kezdődik, e Gábor a négyes villamossal megy a randevúra.

Ejercicios

1 Sus preguntas: Hány óra van? o Mennyi az idő? Respuestas: a Háromnegyed kilenc van. b Fél tizenegy van. c Negyed egy van. d Egy óra van. e Fél hat van.

2 a János hatkor/hat órakor megy dolgozni, b Jenő bácsi nyolckor/nyolc órakor vásárol az ABC-ben. c Anya hétkor/hét órakor főz vacsorát, d Gabi háromnegyed egykor segít a házimunkában, e A film fél nyolckor kezdődik, f A magyaróra háromkor/három órakor van. g István tízkor/tíz órakor jön haza. h Fél ötkor van a meccs a tévében.

3 b Van/Nincs kedved kirándulni? Most nincs kedvem kirándulni, c Van/Nincs kedved koncertre menni? Most nincs kedvem koncertre menni, d Van/Nincs kedved teniszezni?
Most nincs kedvem teniszezni, e Van/Nincs kedved színházba menni? Most nincs kedvem színházba menni, f Van/Nincs kedved itthon maradni? Igen/De igen, van kedvem itthon maradni.

5 a Az elefánt a fa mellett van. b Az elefánt a fa előtt van. c Az elefánt a fa mögött
van. d Az elefánt két fa között van.

6 a nélkül b miatt c előtt d után e alatt f körül g között h helyett.

7 a A kettes villamos jár a Hotel Inter Continental előtt, b A hetes busz jár a Rákóczi úton. c A hetvennégyes trolival lehet a Városligetbe menni, d A tizenhatos busszal lehet a Várba menni, e A negyvenhármas melléken vagyok.
8 b Márta iskola után autóval megy Gáborral haza. c Délután metróval megy a Belvárosba, d Hatkor trolibusszal megy vásárolni. e Este a hatos villamossal megy moziba. 9 b Sándor Katival jár sétálni a Duna-partra. c Irénkével jár discóba. d Edittel jár moziba. e Arankával jár sörözni, f Anettel jár angolórára. 10 a Imádlak. b Utállak. c Nem értelek. d Hallgatlak. e Holnap.

11 a Anyu, tudsz adni egy ezrest? b Gáborral találkozom hét órakor. Moziba megyünk.
c Igen, a hetessel, d A Bástya moziba megyünk. Egy régi magyar filmet nézünk meg. A címe: «Szerelmesfilm” , e Negyed nyolckor. f Te?! Kivel?

Lecke 11

Diálogo

1 a n , Kormosné unja a konyakosmeggyet, b n, Kormos Géza minden évben ugyanazt vásárolja Kormosnénak. c i, d i, e i.
2 a Kormos úr minden évben egy csokor virágot és egy doboz konyakosmeggyet vesz Kormosnénak. b Mert Kormosné már egy kicsit unja a virágot és a konyakosmeggyet, c Mert Kormosné elég válogatós./Mert nem tudja, hogy Kormosnénak milyen színű cipő
tetszik, d A szoknya túl hosszú, e Mert Kormos úr szerint minden nő örül a virágnak és szereti a csokoládét./Mert nem tud mit venni.

Ejercicios

1 a A magyarok szeretnek sokat enni. b Én is imádom az epret./Én imádom az epret is. c Mit kérsz: kávét vagy teát? d Apu egy szép új biciklit vesz Petinek, e Köszönjük a finom vacsorát! f Ugye ismeritek Bartók Bélát, a híres magyar zeneszerzőt?

2 Petőfi Rádió b tizennégy órakor c tizennégy óra öt perckor d tizenöt óra tíz perckor e tizenöt óra negyven perckor f tizenhat óra öt perckor g tizenhat óra harmincöt perckor h tizenhét óra húsz perckor: m2 a tizennyolc óra negyvenöt perckor b tizenkilenc óra harminc perckor c húsz órakor d húsz óra harminc perckor e huszonkét óra negyven
perckor f huszonhárom óra negyven perckor.

3 b Szerintem Zsófi néni jobban szereti az édességet, mint a virágot. Jobb lesz, ha Zsófi
néninek egy doboz csokoládét veszel, c Szerintem Dénes jobban szeret olvasni, mint zenét hallgatni. Jobb lesz, ha Dénesnek könyvet ajándékozol, d Szerintem Feri jobban szereti az alkoholt, mint a külföldi cigarettát. Jobb lesz, ha Ferinek egy üveg bort veszel,
e Szerintem Mónika jobban szereti az állatokat, mint a rágógumit. Jobb lesz, ha Mónikának egy macskát adsz. f Szerintem Anna jobban szereti a zenét, mint a parfümöt. Jobb lesz, ha Annának egy lemezt ajándékozol.

4 a veszek b szeret c hallgat/hallgatja d mondja e tudom f utálom g ad h örül i unja j imádja k értem l vásárolni m áll.
5 a A citrom sárga, b A narancs narancssárga, c Az elefánt szürke. d A magyar zászló piros, fehér, zöld. e A Duna régen kék volt.
6 a Péternek b Szeretek c szeretnék d benne e nekem.

7 a Dezső nem szereti a sajtot, ugye? b Te utálod a margarint, nem/ugye? c Éva néni
nem tud paprikás csirkét főzni, ugye? d Ismeritek az angol reggelit, nem/ugye? e Apa a híreket hallgatja, nem/ugye? f Zsolt egy francia krimit néz, nem/ugye?

8 a iii, b v, c iv, d i, e vi, f vii, g viii, h ii.

¿Entiendes?

a A Népművészeti boltban hímzett térítőt, blúzt, dobozt, zsebkendőt, herendi porcelánt és kerámiát árulnak, b Mrs Scott néhány tipikus magyar ajándékot szeretne vásárolni, c Mert Mrs Scott fia tipikus tinédzser és nagyon válogatós, d Mrs Scottnak. e A boltban kicserélik, f Mert mindenkinek sikerült ajándékot találni.

Lecke 12

Diálogo

1 a i, b n, Jóska és Klára valószínűleg két vagy három éjszakára maradnak, c n, A reggeli plusz 150 forintba kerül, d i e i.
2 a Mert egy kicsit süket./Mert rosszul hall. b Egy csendes szobát keresnek szép kilátással, c Az egyik ablak a tóra néz, a másik a kertre. d Tihanyból indul minden fél órában hajó Balatonfüredre. e Mert túl nagy a zaj ./Mert Juliska néni férje horkol.

Ejercicios

1 a Jó napot kívánok! Szeretnék egy asztalt foglalni ma estére, b Nyolc órára, legyen szíves, c Öt személyre, f Viszonthallásra!
2 a Pincér! Piszkos a terítő. És legyen szíves két kanalat, egy villát, három kést, egy tányért és két szalvétát is hozni, b Pincér! A bableves sótlan, a töltött paprika sós, a pezsgő túl édes, a saláta túl savanyú és a káposztás kocka keserű. Legyen szíves sót és borsot hozni! c Lehet itt hitelkártyával, csekkel, utazási csekkel vagy valutával fizetni?
3 a Figyelem! Figyelem! ii A harmadik vágányra Pécsről gyorsvonat érkezik, iii Az ötödik vágányra Szegedről gyorsvonat érkezik. iv A hatodik vágányra Miskolcról személyvonat érkezik, v A második vágányra Debrecenből személyvonat érkezik. Kérjük, a vágány mellett tessék vigyázni! b ii Hányadik vágányról indul Pécsre a vonat? A hetedikről, iii Hányadik vágányról indul Siófokra a vonat? A tizedikről, iv Hányadik vágányról indul Egerbe a vonat? A tizenötödikről, v Hányadik vágányról indul Sopronba a vonat?
A negyedikről.
4 b Londonból háromnegyed ötkor érkezik a repülőgép, c Bécsből negyed hatkor érkezik a repülőgép, d Helsinkiből öt órakor érkezik a repülőgép, e Rómából negyed hétkor érkezik a repülőgép.

5 a i otthonról ii uszodából iii Magyarországról iv Szegedről v repülőtérről b i olvassa ii nézzük iii hiszem iv issza v viszszük

6 a iv, b i, c vi, d ii, e iii, f v, g vii.

7 a remélem b megy c kerül d tudom e mondja f mondani g aggasztja h aggaszt i él.

¿Entiendes?

a Igen. b Minden kilométer után harminc centet kell fizetni, és a benzint is Tim veszi. c Az autót tele tankkal kell visszahozni. d Tim angol fonttal akar fizetni. e Akkor tényleg kell majd neki a biztosítás.

Lecke 13

Diálogo

1 a n , Balogh János nem a feleségével, hanem Ferivel szeret horgászni, b i c n, Balogh János szerint költenek a nők sok pénzt, d n, Baloghné szerint régen a Duna-parton romantikus volt sétálni, e i.

2 a Pista szerint Szentendrénél lehet a Dunában sok halat fogni. b Andrea egy divatos sötétkék miniszoknyát fog vásárolni Szentendrén. c Mert még nincs jó idő, és nem szeret horgászni. d Igen. e Mert lehet, hogy csak bablevest esznek vasárnap ebédre.

Ejercicios

1 a fogunk b ballagásra c fogok d költjük e igaza f megnézzük g fognak h fognak i bevásárolunk j veszünk.

2 g, b, e, h, i, f, c, d, a.

3 látod, kiabálsz, látnak, hallanak, figyelik, hiszem, eszünk.

4 a nem fogok korán kelni b takarítani fogok c ebédelek d főz majd e alszom majd f úszni fogok g majd felhívom h jön i megyünk j emlékszem k találom l fogja tudni m várnak.
6 a nálunk b péknél c veletek d veled e Eszterrel.

¿Entiendes?

a ii, b i, c i, d ii, e ii.

Lecke 14

Diálogo

1 a i, b i, c n, Kardos Pál ismerte Márta nénit, d n, Mária a Balett Intézetben tanított jazz-balettot. e i.

2 a Mária 1967. február 4- én született Egerben, b Mert soha sem szeretett tanulni, c Mária Kocsis Márta nénihez járt különórára, d Mert sokáig beteg volt. e Máriához.

Ejercicios

1 a 1966. április 23-án születtem Szegeden, b Igen. c 1987- ben költöztem a fővárosba, d Pesten a Duna utcai cipőgyárban dolgoztam, e A gimnáziumban kezdtem angolul tanulni, majd este nyelvtanfolyamon és 1986-ban Oxfordban egy rövid nyelvtanfolyamon tanultam, f Mert 1989-ben fiam, 1990-ben pedig lányom született. A férjem elég jól keres, és én otthon maradtam a gyerekekkel.

2 Lehoczky Klára 1966. április 23-án született Egerben. Itt járt általános iskolába, majd gimnáziumba is. A gimnáziumban kezdett angolul tanulni. 1986-ban Angliába, Oxfordba utazott egy rövid nyelvtanfolyamra. 1987-ben Budapestre költözött. Először a Duna utcai cipőgyárban dolgozott a XIV. kerületben. Az igazgató mellett volt titkárnő. Közben este nyelvtanfolyamon tanult angolul. 1988-ban férjhez ment. 1989-ben született a fia, Márton, 1990-ben pedig a lánya, Anikó. A férje újságíró és elég jól keres. így Klára otthon maradt a gyerekekkel. Folyékonyan beszél angolul és tud egy kicsit franciául is. Nagyon szeretne ismét dolgozni.

4 ment, maradtam, meghalt, szerettem, ittam, hittem, feküdtem, jártam, ettem, lakott, segített, főzött, mosott, takarított, küldött, lettem, akartam, talált, kezdtem.

5 a mozinál b Andráshoz c amerikaihoz d Balatonhoz e Hozzád f nagyvállalatnál.
6 b Ezerkilencszáznyolcvankettő szeptember tizedike azért fontos, mert dolgozni kezdett, c Ezerkilencszáznyolcvanhét december tizenkilencedike azért fontos, mert megnősült. d Ezerkilencszázkilencven szeptember húszadika azért fontos, mert fia
született, e Ezerkilencszázkilencvenegy október harmincegyedike azért fontos, mert lánya született, f Ezerkilencszázkilencvenkettő augusztus elseje azért fontos, mert vezérigazgató lett.

7 a Balassi Bálint ezerötszázötvennégy október húszadikán született, b Arany János
ezernyolcszáztizenhét március másodikán született, c Petőfi Sándor ezernyolszázhuszonhárom január elsején született, d Ady Endre ezernyolcszázhetvenhét november huszonkettedikén született, e Móricz Zsigmond ezernyolcszázhetvenkilenc június huszon- kilencedikén született.
8 a Nem János bácsi vett ma friss húst a hentesnél. Nem friss húst vett János bácsi ma a hentesnél. Nem vett ma János bácsi friss húst a hentesnél. Nem ma vett János bácsi friss húst a hentesnél. Nem a hentesnél vett friss húst ma János bácsi, b Nem Peti evett három palacsintát tegnap ebédre. Nem három palacsintát evett tegnap Peti ebédre. Nem evett Peti három palacsintát tegnap ebédre. Nem tegnap evett Peti három palacsintát ebédre. Nem ebédre evett Peti három palacsintát tegnap.

9 a Rossz. Még soha nem/sem jártam Párizsban, b Rossz. Külföldön senki nem/sem ismeri Balassi Bálintot, c Jó. d Jó. e Rossz. János feleségül vette Esztert.

¿Entiendes?

a n, Széchényi Ferenc alapította a Nemzeti Múzeumot, b i, c n, Magyarország a XIX. század elején igen elmaradott ország volt. d i, e n, Széchenyi 1860. április 7-én halt meg.

Lecke 15

Diálogo

1 a i, b n, Sári régen írt. c n, Elég késő volt, ezért már csak csirke és pörkölt maradt, d i, e i

2 a Mert rengeteg minden történt vele. b Mert egy hátizsák feküdt mellette a földön, c Mert a fiú akcentussal beszélt magyarul, d Este nyolcig, e Sári a hét húszas vonattal érkezik Budapestről Szegedre.

Ejercicios

1 a történt b megismerkedtem c jártam d láttam e tetszett f lehetett g találtam h kértem i értette j megismételtem k nézett l segített m értette n mondta.

2 Kedves István! Egy hónappal ezelőtt írtam neked levelet, de még nem kaptam tőled választ. Remélem, nincs baj. Augusztus 9-én, szombaton a 6.45-ös vonattal érkezem
Debrecenbe. Már alig várom az augusztust! Üdvözlettel: John. London, 2003. júl. 16.

3 mentem, élek, meghalt, lakom, laktam, sportoltam, teniszeztem, sétálok, szerettem, szeret, csodálom, várom.
4 a i Tőletek ii Kitől iii üdvözlöm iv mozitól v 5-től b i kérdeztelek ii Láttátok iii vitték iv tudtuk v hívták.

5 a Az Éden discó bár este tíztől reggel hatig van nyitva, b Az új magyar rockopera este héttől kb. este negyed tízig tart. c Este fél nyolckor, d A görög táncház délután 5-től 6-ig tart.

6 a erre az b azzal a c Ebben a d abba a e Ezen a f abban a g Erről a h Annál a

Lecke 16

Diálogo

1 a n , Edit szerint fárasztó 11-14 éves gyerekekre vigyázni, b n, Edit csak eleinte járt a discóba szórakozni, c i, d i, e i.

2 a Attól, hogy sokat napozott, b A hétvégeken sokféle program volt: koncertek, kiállítások, c Mert Andrást nem érdeklik a gyerekek és szerinte a Balaton már nem a régi. d András a kutyát szokta levinni sétálni minden nap kétszer, e A Balatonnál főtt kolbászt, sült halat és finom palacsintákat lehet kapni.

Ejercicios

1 a szoktunk b szokott c szoktam d szokta e szokta f szokta g szoktam h szoktak i szoktunk j szoktunk k szoktunk.

2 a férfiakat, nők b rendőrök, buták c fiatalok d politikusok e kínaiak, kicsik f asz-
szonyok, kíváncsiak.

3 b A franciák kulturáltak, c Az angolok hidegvérnek, d Az olaszok szenvedélyesek, e A németek mindig pontosak, f A skótok fukarok.

4 a iv, b i, c ii, d v, e iii.

5 b Erzsi egy nap sokszor szokott mosogatni, c Egy nap egyszer szokott vasalni.
d Egy héten kétszer szokott porszívózni, e Egy hónapban egyszer szokott ablakot tisztítani.

6 a Rossz. Engem már csak az okos nők érdekelnek, b Jó. c Rossz. Úgy látszik, néha bizony szoktál hazudni. d Jó. e Rossz. Most voltál először külföldön? f Rossz. Az ablakból csak a házakat lehet látni.

7 c, a, b, d.

¿Entiendes?

a Minden este 8 óra körül szoktak vacsorázni és aztán általában valahova szórakozni mennek, b Betörték az ablakotés azon keresztül másztak be. c A tolvajok egy arany nyakláncot, egy pár fülbevalót, egy Olympos fényképezőgépet és ruhákat vittek el.
d Mert Jeremy és a felesége elfelejtették magukkal vinni, e Mert Jeremy és a felesége nem szokott magánál készpénzt tartani.

Lecke 17

Diálogo

1 a i, b n, Márkus Tivadarnak nem hőmérője, hanem lázmérője nincsen, c i, d n, Márkus úrnak csak influenzája van.
2 a Mert mindene fáj. b Márkus úrnak 39 fokos láza van. c A gyógyszert naponta háromszor kell beszedni étkezés után. d Az orvos szerint a gyógyfürdő tesz jót Márkus úrnak, e Mert Hévíz is és Gyula is rettenetesen drága lett.

Ejercicios

1 b Fáj a torkom, c Fáj a hasam, d Fáj a karom, e Fáj a derekam, f Fáj a kezem.

2 c, b, a.

3 a Fáj a torkom, doktor úr. b Tegnap nagyon fájt a fejem, de ma nem fáj. c Igen, elég magas, 38 fokos lázam van. d Nincs étvágyam. Tegnap alig ettem valamit.
4 Kedves Barátom! Nagyon megijedtem, amikor megtudtam, hogy baleseted volt. Szerencsére csak a lábad törted el. Túl gyorsan vezettél? Hogy történt a baleset? Péntek délután meglátogatlak a kórházban. Mielőbbi gyógyulást kívánok szeretettel.

5 a Elrontottam a gyomrom, b Halat ettem, c Igen, hánytam is és hasmenésem is volt.
d Két napig, e Igen, az idegenvezetőnk felesége is rosszul volt.
6 b Andrea kedvenc költője Radnóti Miklós, c Anita kedvenc filmrendezője Huszárik Zoltán, d Attila kedvenc festője Csontváry Kosztka Tivadar, e Árpád kedvenc zeneszerzője Bartók Béla. f Mariann kedvenc színésze Latinovits Zoltán.

7 a iii, b vi, c i, d iv, e ii, f v.

8 nagyon, Kíváncsian, bátran, fiatalon, lassan, izgatottan, csúnyán, hosszan, nehezen.

Lecke 18

Diálogo

1 a n , Almási Katalinnak csak négy testvére van. b n, Almási Katalin édesanyja nem volt színésznő, c i, d n, Almási Katalint katolikusnak nevelték, e i.

2 a Almási Katalin a házuk mögötti óriási kertben szokott a testvéreivel játszani, b Az édesanyja mindig vidám, kedves, igen vallásos ember volt. c Az édesapja jóképű, nagy bajuszos, fekete hajú férfi volt. d Az édesanyja nővérének a férje, e Nincsenek.

Ejercicios

1 a az öcsém vagy én b a nagypapám/nagyapám c a nagynéném d az unokatestvérem e a vejem/vőm.

2 Kerekes Zoltán elég magas, fiatal, sovány férfi. Bajusza nincsen. A szeme kék, a haja
fekete, a fülei kicsik. Szemüveget visel. Kerekes Zoltán taxisofőr. Nőtlen. Mindenkivel udvariasan viselkedik, intelligens. Nagyon vallásos ember, minden vasárnap templomba jár.

4 b … a nagyszüleimé csak egyszintes, c … Annáénak Ügyes, d … az unokaöcsémét még nem. e … Keresztesékéi még gyerekek, f … a miénken jazz-zenekar.

5 nagyszüleink, nagypapáméknak, állatuk, nagypapám, lovait, lovaival, nagymamám, munkája, szomszédaik, gyerekeivel, házaik.

6 a tiétekben b tieddel c övével d enyémtől e miénkben. 7 Csilla szülei sokat veszekednek egymással. Az apja minden este részegen jár haza. Az anyja állandóan fáradt és ingerült. Csilla szülei néha verekednek és kiabálnak. Csilla a testvéreivel a
szomszédokhoz vagy a térre menekül.

¿Entiendes?

a Ismeretlen tettesek megölték Kozma Sándor 25 éves szolnoki taxisofőrt, b Az első fiatalembernek hosszú, göndör, fekete haja volt. c A második férfinak kissé elálló fülei voltak, d A fekete bőrtáska a farmeröltönyös fiatalemberé volt. e Kalmáréknál volt este a buli. f Jelentkezni kell a Szolnok Megyei Rendőrfőkapitányság 62-745-ös telefonszámán.

Lecke 19

Diálogo

1 a ii, b i, c i, d ii, e i.

2 a Tibor két hónapja dolgozik új vállalatnál, b Mert most valamivel messzebb dolgozik, c Igen, jól megfizetik, d Legutóbb Tibort pár napra küldték Londonba tárgyalni, e Tibor vállalata az egyik legnagyobb brit gépipari vállalattal folytat tárgyalásokat.

Ejercicios

1 b A magyar nehezebb, mint az orosz, de a kínai a legnehezebb nyelv, c Ingrid Bergman szebb, mint Marilyn Monroe, de Grace Kelly a legszebb, d A krikett érdekesebb, mint a golf, de a foci a legérdekesebb sport, e A narancslé finomabb, mint a kóla, de az almaié a legfinomabb üdítőital, f Párizs nagyobb, mint Budapest, de London a legnagyobb város.

2 Péter 180 cm magas, András 185 cm magas, Gyuri 180 cm magas és Lajos 188 cm magas.

3 b Edit gyorsan tud gépelni, de Nóra gyorsabban gépel nála, és Brigitta gépel a leggyorsabban, c Nórának sok tapasztalata van, de Editnek több tapasztalata van nála, és Brigittának van a legtöbb tapasztalata.
4 a A szegények az olcsóbb élelmiszereket vásárolják, és kevesebbet költenek élelmiszerekre, mint néhány évvel ezelőtt, b A szegények több kenyeret, zsírt, tésztát és szalonnát fogyasztanak, mint az átlagos szinten élők. c A szegények kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget, főzeléket, sajtot és tojást fogyasztanak, mint az átlagos szinten élők. d Az átlagos szinten élők többet sportolnak, mint a szegények.

5 a el b vissza c el d Fel e le f Át g végig h Be i fel.

7 napja, hétre, 5 órakor/5 órára, Hétkor/Hétre, napja.

8 cigarettáznom, főznöm, lennem, telefonálnom, használnom, felvinnem, keresnem, találnom.

9 Éva nem bírja tovább. Elköltözik. Képzeld, a lakásban tilos cigarettáznia. Csak akkor szabad főznie, ha a házinéniék befejezték a vacsorát. Legkésőbb este tízre otthon kell lennie. Az utcáról kell telefonálnia, mert az ő telefonjukat nem szabad használnia. Ráadásul a barátját sem szabad felvinnie. Muszáj lesz új albérletet keresnie. Reméli, hogy sikerül majd jó helyet találnia.

¿Entiendes?

a Balázsnak elege van a Velencei-tóból, mert drága, és szerinte unalmas egész nap a vízparton ülni. b Mert Iboly édesapjáéknak saját nyaralójuk van ott, és nem kell szállást fizetniük, c Balázsék négy éve járnak minden nyáron a Velencei-tóhoz. d Mert szebbnél szebb helyeken jártak, és sokkal több emberrel sikerült megismerkedniük, mint a  Velencei-tónál. e Ha a gyerekek nagyobbak lesznek, Balázsék könnyebben tudnak majd utazni.

Lecke 20

Diálogo

1 a n , Robi keresztmamája Robiékat disznóölésre hívta meg. b i, c n, Robi a szilveszteri műsort szeretné megnézni a tv-ben. d i, e i.

2 a Hajdúékat disznóölésre hívták meg a rokonaik, b Mert Pali bácsiéknak nincs színes tévéjük, és ő meg szeretné nézni a szilveszteri műsort, c Hajdúék húsvétkor egy hetet töltöttek falun, d Mert sokat kell enniük, és a férje nővére egész nap csak pletykálna./Mert sokkal fárasztóbb vendégségbe menni, mintha otthon maradnának, és mindent neki kellene egyedül csinálnia. e Tavalyelőtt azt mondták, hogy a nagy hó miatt leálltak a vonatok.

Ejercicios

1 a vi, b iii, c i, d v, e ii f iv.

2

 Ilona  A szombat délutáni előadásra szeretnék egy jegyet venni.
 Pénztáros Sajnos szombat délutánra már minden jegy elfogyott.
 Ilona És este hétre lehet még jegyet kapni?
Pénztáros Igen, Hová parancsolja a jegyet: az erkélyre vagy
páholyba?
Ilona Kaphatnék az erkélyre egy jegyet?
Pénztáros Hogyne. Elöl vagy hátul szeretne ülni?
Ilona Elöl.
Pénztáros Az első sorba tudnék még egy jegyet adni.
Ilona Az jó lesz.
Pénztáros Tessék, négyezer-kétszáz forintot kérek

3 b Jobb lett volna, ha 7 órára vettél volna jegyet, c Jobb lett volna, ha az erkélyre vettél volna jegyet, d Jobb lett volna, ha olcsóbb jegyet vettél volna.

4 „Lassabban is vezethetnél, Zoltán! Bárcsak egyszer hallgatnál rám! Nekem kellene vezetnem, mert én kevesebbet ittam Paliéknál, mint te. Bárcsak te se ittál volna olyan sok sört! Nem kellett volna még a pálinkát is elfogadnod! Vigyázz! Jobb lenne, ha ezután én vezetnék.” „Jobb lenne, ha kevesebbet beszélnél, akkor jobban tudnék figyelni.” «Ha nem lennél részeg, nem aludtál volna el és nem karamboloztunk volna.”

5 Zoltán azt válaszolta, hogy b nem látta a lámpát, c csak egy keveset ivott, d nem emlékszik, e az talán jobb lett volna, mert akkor a felesége nem beszélt volna olyan sokat, és ő jobban tudott volna figyelni.

6 a le bc meg d be e el f ki g be h fel i le j fel k meg.

7 a Végre be szeretném fejezni a könyvet, b Meg akartuk venni Pistáéktól a kocsit, c Meg tudtátok inni azt a sok bort? d Holnap el fogsz menni keresztmamáékhoz? e Most haza kell mennem.

8 b Még nem lehet kiülni a kertbe napozni, c Nem kell elmenned! d Nem tudok visszaadni ötszázasból, e Nem akarok kimenni!

9 a Kinyithatom az ablakot? b Bejöhetek? c Segíthetek? d Elhozhatom a barátom is?/Jöhet a barátom is? e Mit ehetek?
10 b A londoni gép harminc percet késik, c A római gép tizenöt percet késik, d A prágai gép negyven percet késik, e A moszkvai gép huszonöt percet késik, f A New York-i gép két órát késik.

Lecke 21

Diálogo

1 a i, b n, Teri nem akarja megnézni a „Rémálom a Hotel Vadkacsában” című filmet, mert utána este nem tud elaludni, c n, Teri szerint kínos lenne Feriékhez menni, mert nem hívták meg őket. d i.

2 a Mert Teri piros ruhája a tisztítóban van. b A tv mellé, c Mert utána nem tud elaludni, d Tibor elfelejtette Terinek megmondani, hogy Feri meghívta őket a szalonnasütésre, e Az ismerőseik közül Icáék, Péterék és Gabiék lesznek még ott.

Ejercicios

1 ne menj be, Várj, Ne verekedj!, ne igyál, játssz, Ne bántsd, Szégyelld magad!, Gyere.

2 A csirkét hideg vízben mosd meg, majd darabold fel! A vöröshagymát vágd finomra és zsírban vagy olajban a fedő alatt pirítsd aranysárgára, majd szórd meg pirospaprikával!
Ezután tedd bele a csirkét, sózd meg és önts hozzá 2 dl vizet! Fedő alatt főzd puhára a csirkét! Közben vágd darabokra a paradicsomot és a paprikát és add hozzá! Amikor a csirke puhára főtt, a tejfölt és a lisztet keverd össze és öntsd a csirke levéhez! Miután felforrt, forrald 2-3 percig! Galuskával tálald!

3 a Nagyon szeretném, ha a szüleid megkedvelnének. Mit csináljak? b Mit vegyek fel? c Milyen ajándékot hozzak/vigyek nekik? d Pontos legyek vagy elkéshetek egy kicsit? Már
fél hét van.

4 Azt kérdezte, hogy mit csináljon és mit vegyen fel. Azt is kérdezte, hogy milyen ajándékot hozzon a szüléinknek. Végül Anikó ezt kérdezte: „Pontos legyek vagy elkéshetek egy kicsit?”

5 a Bakos István későn, általában tízkor szokott felkelni, b Ha hajnalban feküdt
le és nem volt ideje megfürdeni. c Reggelire sokat eszik és egy jó erős kávét iszik, d Gyorsan bekap valamit a büfében, e Amikor hazaér, levetkőzik, megfürdik. Még az ágyban olvas egy keveset és azután hamar elalszik.

6 menni, olvasunk, bevásároltam, megvettem, kitakarítottuk, megtanulta, megírta, megsütöttem, megnéztük, felkeltünk, megreggeliztünk, bepakoltunk, elindultunk, leértünk,
kipakoltunk, felvettük, kisüt, elkezdtünk, megenni, elkezdett, átázott, hinni.

7 b Judit tejért és kenyérért ment ki. c Magdi húsért ment ki. d Kati angol-magyar szótárért ment ki. e Eszter újságért ment ki.

8 a A szekrény alól kellett kivennie a cipőjét, b Az újság alá tette a szemüvegét, c A fotelba tette a kalapját, a kabátja mellé, d A szék mögül kellett kivennie a táskáját, e Az ágy és a fal közé dobta a nyakkendőjét.

¿Entiendes?

a i, b i, c n, Mary szerint a brit diplomaták minden délután a Gerbeaud cukrászdában teáznak. d n, Gordon nem tud tökéletesen magyarul. e n, Richard Magyarországba szeretett bele. f i g n, Zsuzsa csak egyfajta süteményt tud sütni.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s